Drie glazen champagne per week voor een beter geheugen..


Champagne komt bij de meesten onder ons slechts bij memorabele gelegenheden op tafel. Maar volgens wetenschappers kunnen drie glazen champagne per week ervoor zorgen dat je je die gelegenheden ook langer herinnert. Een gezonde dosis bubbels zou zelfs helpen tegen hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.

Jeremy Spencer, professor biochemie aan de universiteit van het Britse Reading raadt iedereen boven de veertig zelf aan wekelijks twee tot drie glazen champagne te drinken. Vroeg beginnen "Dementie begint vermoedelijk in de veertiger jaren en houdt aan tot in de tachtiger jaren", verklaart Spencer. "Het is een geleidelijke aftakeling. Hoe vroeger je begint met de inname van de heilzame ingrediënten in champagne, hoe beter". De weldoener is een zuur dat in de druivensoorten pinot noir en pinot meunier wordt aangetroffen. Bij experimenten kregen proefratten zes weken lang elke dag champagne in hun eten. De ratten moesten vervolgens in een doolhof op zoek naar eten. Vijf minuten later werd de test herhaald om te zien of de dieren zich de weg naar het eten herinnerden. Zonder champagne vonden 50 procent van de ratten de weg terug. Van de ratten die aan de bubbels hadden gezeten, herinnerde 70 procent zich de weg naar het eten. Drie jaar drinken Spencer wil nu onderzoek verrichten onder 60 bejaarden die drie jaar lang champagne drinken.

"De resultaten waren verbluffend. Nadat de ratten regelmatig champagne hadden gekregen, zagen we een toename van 200 procent van eiwitten die van belang zijn voor het geheugen. Dat trad na zes weken op, we vermoeden dat het bij de mens drie jaar zal duren", verklaart Spencer in The Mail on Sunday.. "Dit onderzoek is boeiend omdat het voor de eerste keer aantoont dat de gematigde consumptie van champagne een gunstige invloed kan hebben op het geheugen". Een woordvoerder van de Britse vereniging van Alzheimerpatiënten reageert: "Dit is een interessante studie, vooral voor mensen die graag een glaasje drinken. Toch moeten we nog niet jubelen. Het is de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen champagne en dementie. Er is nog veel onderzoek vereist". Hetzelfde onderzoeksteam stelde in 2009 dat champagne net zo goed is voor het hart als de antioxidanten in cacao of rode wijn.

Uitgelichte berichten
Recente berichten