De geschiedenis van de champagne

October 24, 2017

De geschiedenis van Champagne

De mousserende versie van Champagne is per toeval ontdekt. Het begon toen de wijntelers uit de Champagnestreek de wijnen uit Bourgogne probeerden te evenaren. Helaas slaagden zij daar niet in vanwege de koude winters in de Champagnestreek wat ervoor zorgde dat de fermentatie van de wijnen, die in de kelders lagen, stopte. Het koude klimaat zorgde ervoor dat de slapende gistcellen weer ontwaakten in het voorjaar en opnieuw be

 

gonnen met fermenteren, de wijn in de fles zorgde voor carbon dioxide gas. In eerste instantie waren de flessen zwak en explodeerden veel maar de flessen die het overleefden, bevatten de mousserende wijn.

De Franse koning, Hugh Capet, begon met het serveren van de mousserende wijn tijdens officiële staatsbanketten in zijn paleis. In de jaren na 1715, introduceerde de Hertog van Orléans de mousserende versie van de Champagne aan de rijken en beroemdheden.

 

Een van de vele, verschillende verhalen over de oorsprong van Champagne is dat de Monnik, Dom Pérignon, de Champagne heeft uitgevonden. Aan dit verhaal wordt getwijfeld want er zijn verscheidene andere documenten gevonden die aantonen dat een Engelsman de Champagne reeds had geproduceerd en dat Dom Pérignon in eerste instantie probeerde de bubbels uit de wijn te verwijderen omdat de flessen braken door de kracht van de tweede fermentatie.

Dom Pérignon begon in 1668 met het produceren van wijnen in de Champagnestreek. Hij is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles en dat maakt hem met recht de uitvinder van de Champagnewijn zoals wij het momenteel kennen. Dom Pérignon was ook de eerste wijnproducent die witte wijn maakte van blauwe druiven. Hij ontwikkelde de wettelijk voorgeschreven Méthode Traditionelle (vóór 1994 de Méthode Champenoise genoemd).

Daarnaast is hij ook de uitvinder van verscheidene technieken voor de productie van mousserende wijn zoals tegenwoordig alom bekend.

 

“Come, for I am drinking stars!”

(Dom Pérignon, volgens de legende, toen hij voor het eerst Champagne proefde)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Zondag is het zover..!

November 19, 2018

1/4
Please reload

Recente berichten

September 23, 2019

December 9, 2018

November 19, 2018

September 14, 2018

September 4, 2018

August 9, 2018

May 9, 2018

April 28, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle